Villa Yapım Maliyeti: Anahtar Teslim Villalar!
Tarih : 9.07.2024Villa yapım maliyetleri 2024 yılında artan inşaat ve malzeme fiyatlarıyla orantılı olarak artış göstermiştir.
Gelin yazımızda güncellenen verilerle birlikte 2024 yılında bir villa yaptırmak ne kadar inceleyelim!
Keyifli okumalar!
Villa Yapımı Maliyeti
İnşaat ve şantiye maliyetleri 2023 ve 2024 yılında görülen yüksek enflasyondan dolayı artış göstermiştir. Bunun sonucunda günümüzde bir ev yaptırmanın maliyeti de yükselmiştir.
Yapı malzemelerinin yanı sıra işçi maliyeti, araçların yakıtı ve birçok gider 3 4 kat artmıştır. Peki bir villa yapım maliyeti içerisine neler dahildir?
Gelin yazımızın devamında inceleyelim!
Villa Yapım Maliyet Listesi
Villa yapım maliyetleri enflasyon nedeniyle her geçen gün artış gösterir. Ayrıca yapılacak villanın özellikleri de bu maliyetleri ciddi anlamda etkiler. Bu nedenle net bir fiyatlandırma yanlış olacaktır.
Yine de merak edenler için ortalama verileri içeren tablomuzu inceleyebilirsiniz!
Yapılan İş |
Tutar |
İnşaat Projelendirmesi |
150.000 TL |
Şantiyenin Kurulumu |
200.000 TL |
Kaba İnşaat |
3.000.000 TL |
İnce İnşaat İşleri |
3.500.000 TL |
Çevre ve Peyzaj Düzenlemesi |
200.000 TL |
Elektrik Tesisatı |
200.000 TL |
Mekanik İşlemler |
500.000 TL |
Tablo 500 metrekarelik bir alana yapılacak 300 metrekarelik bir inşaat alanı için düzenlenmiştir. Fiyatlar değişiklik gösterebilir.
Villa Yapım Maliyetini Oluşturan Unsurlar
Villa yapımı için arazinin satın alınmasından tesisatların döşenmesine pek çok aşama vardır. Bu aşamaların hepsi ekstra maliyetlere neden olur.
İşte Villa Yapım Maliyetini Oluşturan Aşamalar
- Proje çizimi ve haritalandırma,
- Şantiyenin kurulması,
- Kaba inşaat işleri,
- Elektrik tesisatı döşemesi,
- Su tesisatının döşenmesi,
- Çevre ve peyzaj düzenlemeleri,
- Isıtma soğutma sistemlerinin düzenlenmesi,
- Havalandırma sistemlerinin kurulumu,
- Kamu ödemeleri,
- Nakliye ve iş makineleri,
Tüm bu aşamalar sonucunda villa tamamlanır ve geriye yalnızca dekorasyon kalır. Yazımızda bu aşamaların detaylarına ve ortalama fiyatına da göz atalım.
Mimari Proje Çizim Bedeli ve Haritalandırma
Herhangi bir projenin ilk aşaması haritalandırma ve proje çizimidir. Tüm bunların da uzman kişilerce yapılması gerekir.
Bunun yanın sıra proje çizim aşamasından sonra devlete ruhsat bedeli ödenmelidir. Sonrasında da elektrik, su ve doğalgaz işlemleri için belli ücretler ödenir.
Proje Çizim Süreci
Proje çizimi için bir mimarlık ofisi ile anlaşmanız gereklidir. Bu aşamada fiyatlandırma yaptıracağınız alana, istediğiniz detaya ve ofisin kalitesine göre değişiklik gösterir.
Yaklaşık bir fiyat verecek olursak 200 metrekarelik bir alan için istenen fiyat 100.000-150.000 TL arasında değişiklik gösterir. Bu fiyat içerisinde harita işleri de dahildir.
Villa yapılacak alanın köşe noktaları harita mühendisi tarafından belirlenmeli ve arazi koordinatları da buna göre ayarlanmalıdır.
Mimari Proje Çizimi
Mimari bir proje çiziminde; vaziyet planları, kat planları, kesitler vardır. Bu noktada mimarlar ev sahipleri ile çalışır ve aşamalarda görüşlerini de alır.
Statik Projenin Oluşturulması
Statik projelerde yapının temel birimleri konumlandırılır. Bu projelerde; temel, kolon, kiriş ve döşemeler vardır. Ayrıca güvenlik için çeşitli mühendislik hesaplamaları da yapılır.
Elektrik Tesisatlarının Projelendirilmesi
Yapı içerisindeki tüm elektrik tesisatının çizim aşamasıdır. Bu aşama da oldukça önemlidir. Mimar ve mühendisler bu aşamada birlikte çalışırlar.
Burada sayılan tüm projelendirmeler ve çizimler proje bedeli içerisine dahildir.
Ruhsat Harç ve Abonelik İşlemleri
Projenin devlet kurumunda resmi bir şekilde sunulması için devlete belirli tutarda bir ruhsat ödemesi yapılmalıdır. Bu ödeme 35.000-40.000 TL arasında değişebilir. Gelen zamlardan ruhsat ve harç bedeli de etkilendiği için fiyatlandırmada değişiklikler olabilir.
Abonelik işlemlerinde de elektrik, su ve pis su atıkları gibi tüm bedellerin ödenmesi gerekir. Bunlar ödenmediği takdirde kullanıma açılmaz.
İleri Kaba Teslim – Natamam
Natamam inşaat sektöründe sıkça kullanılan bir terimdir. Burada kaba inşaat tamamlanır ancak tüm eksikler giderilmemiştir.
Peki kaba inşaata neler dahildir?
- Çatı ve duvarlar,
- Elektrik,
- Temiz su,
- Pis su,
- Sıcak su,
- Kalorifer tesisatları,
- Pencere doğramaları,
- Çelik kapı,
Villa Yapım Maliyetlendirmesini Neler Etkiler?
Villa yapımında maliyetlendirmeyi etkileyen pek çok unsur vardır. Bu noktada sizin neleri nasıl tercih ettiğiniz oldukça önemlidir.
Maliyetlendirmeyi etkileyen unsurlar:
- Villanın büyüklüğü,
- Kullanılan malzeme kalitesi,
- İnşaat alanının konumu,
- İnşaat alanının zemin özellikleri,
- Tasarım özellikleri,
- İç ve dış mekandaki detaylar,
- İşçilik maliyetleri,
Yazımızda genel hatlarıyla villa yapım maliyetlerini inceledik. Yapı ve maliyetle ilgili daha fazla yazı okumak için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: “Mermer Mutfak Tezgahı Seçimi - Modeller ve Avantajları”