Türkiye'deki Mermer Ocakları: En Ünlü 4 Mermer Bölgesi!
Tarih : 18.07.2024Türkiye’deki mermer ocakları dünya taleplerini karşılayan, üst kalite mermerlerin çıkarıldığı bölgeleridir. Bu mermer bölgeleri pek çok taş çeşidi ve zenginliğiyle bilinir.
Yazımızda Türkiye’nin ünlü mermer bölgelerini inceledik. Keyifli okumalar!
Türkiye’deki Mermer Ocakları: İlk 4!
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi Türkiye mermer rezervleri bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Pek çok şehirde mermer çıkarılsa da Ege ve Marmara bölgesinde mermer ocakları yoğunlaşır.
Peki Türkiye’de mermer hangi şehirde çıkarılır?
Türkiye’deki Mermer Ocakları: İlk 4!
- Burdur Mermer Ocakları
- Afyon Mermer Ocakları
- Marmara Mermer Ocakları
- Denizli Mermer Ocakları
Türkiye’deki mermer ocakları denildiğinde bu bölgeler oldukça ünlüdür. Bu bölgelerde hangi tür mermerler çıkarılır, nerelerde kullanılır ve değeri nedir? Gelin bakalım!
Burdur Mermer Ocakları
Burdur mermer ocakları Burdur Beji olarak bilinen mermeriyle ünlüdür. Bu mermer yüksek kalitesi ve zarif görünümü ile öne çıkar. Yapısı oldukça sert ve dayanıklıdır.
Burdur beji de damar ve renk tonlarına göre kendi içinde sınıflandırılabilir. Siyah mermerlerle birlikte kullanıldığında güzel bir uyum yakalanır.
Yumuşak ve göz yormayan rengiyle her alanda kullanılabilir. Mimarların sık sık tercih ettiği bir çeşittir.
Afyon Mermer Ocakları
Türkiye mermer yatakları denildiğinde Afyonkarahisar ilk sırada yer alır. Beyaz, kahverengi, bej ve krem olmak üzere pek çok renk ve desende mermerler çıkarılır. Bu bölgenin en önemli mermeri de Afyon Şeker olarak bilinir.
Afyon Şeker mermer beyaz yoğunluklu bir çeşittir. Hem geleneksel hem de modern alanlar için kullanılabilir. Aydınlık ve sade bir görünümü vardır.
Marmara Mermer Ocakları
Marmara mermer ocaklarında da en çok çıkarılan mermer Marmara Beyazı. İstanbul çevresindeki ocaklardan çıkarılan bu mermer özellikle lüks sevenlerin gözdesi.
Türkiye’nin en eski mermer türü olduğu düşünülen bu mermer tarihi binalarda da sıklıkla kullanılmıştır. Hem tarihi dokulara estetik katan hem de modası geçmeyen bir mermer çeşididir. Günümüzde de sık sık kullanılır.
Denizli Mermer Ocakları
Denizli de Türkiye’nin değerleri mermer madenlerini içerisinde bulunduran şehirlerden biridir. Denizli traverten en ünlü mermer çeşitlerindendir.
Denizli traverten bahçelerde ve dış alanlarda sıklıkla kullanılır.
Türkiye’de Mermer!
Mermer Türkiye’de eski zamanlardan beri çıkarılan oldukça değerli bir madendir. Pek çok şehirde yüksek kalite mermerlerin çıkarıldığı mermer ocakları bulunur. Mermerin çıkarıldığı yerler sıralandığında Ege ve Marmara bölgeleri ilk sıralardadır.
Mermer hem inşaat hem de dekorasyonda sıkça kullanılır. Dayanıklı olması ve estetik duruşu ile birçok alan için önemli bir taştır. Türkiye de zengin mermer yatakları ile dünya çapında bilinir.
Türkiye’deki Mermer Ocakları
Türkiye’deki mermer ocakları bilinene göre 800 tanedir. Bu sektörde binden fazla fabrika, 5 binden fazla da atölye çalışır. Artan talebi karşılamak isteyen büyük mermer firmaları bu alanda her geçen gün çalışmalarını yoğunlaştırır.
Mermer ocaklarının yüksek çoğunluğu Ege ve Marmara bölgesindedir. Özellikle Afyonkarahisar Türkiye’nin mermer üretiminde en önemli şehridir.
Türkiye 2023 yılı maden ihracatı verilerine bakıldığında işlenmiş mermer en çok ihraç edilen üründür. Yaklaşık 1.88 milyon ton ve 800 milyon USD ile ilk sırada yer almıştır.
Türkiye’nin Mermer Potansiyeli
Türkiye bilinene göre dünya mermer potansiyelinin yaklaşık %40’ını topraklarında bulundurur. Dünyadaki tüketim göz önüne alındığında Türkiye yaklaşık 80 yıl boyunca bu ihtiyacı karşılayabilir.
Türkiye mermer rezervlerinin çokluğu ile bilinse de mermer çeşitleri de ünlüdür. Yaklaşık 80 farklı türde mermer çıkarılır. Globalde tanınmış ve sıkça kullanılan pek çok mermer çeşidi vardır.
Globalde Tanınmış Türkiye’de Mermer Türleri:
- Süpren
- Elazığ Vişne
- Denizli Traverten
- Afyon Şeker
Türkiye’de mermer türleri hakkında detaylı bilgi için
TIKLAYIN: "Türkiye Mermer Çeşitleri: En Ünlü 12 Mermer Çeşidimiz!"
Bunlar dışında da pek çok farklı mermer çeşidi Türkiye’de çıkarılır ve işlenir. Müşterilerin talebine göre koyu, açık renkli ve farklı desendeki mermerler dünyaya sunulur.
Mermerin yalnızca renk ve deseni değil kalitesine göre de sınıflandırma yapılır. Bu sınıflandırma yapılırken mermerin mineral yapısı dikkate alınır. Sertlik derecesine göre; iri taneli, orta taneli, iri taneli veya büyük taneli mermerler bulunur.
Mermerin işlenme süreci, çıkarılma süreci de kalitesini önemli ölçüde etkiler. Mermer bloklar halinde yer altından çıkarılır ve temizleme, cilalama gibi işlemlerden geçirilir. Bu aşamalar oldukça önemlidir.
Mermer işlenme süreci hakkında daha detaylı bilgi için
TIKLAYIN: “Mermer Nasıl Kesilir? İşlemler ve Önlemler!”
Mermer Ocağı Açma Süreci
Mermer ocakları oldukça maliyet ve emek isteyen alanlardır. Öncesinde de o alanın maden sahasına uygun olup olmadığını anlamak için çok çeşitli analizler yapılır. Tüm bu analizler için pek çok evrak işlemi de gerekir.
Maden sahasın potansiyeli olan alanda uzman mühendislerin araştırma yapmaları, alanın detaylı analiz edilmesi gerekir. Sonucunda ise uygun olup olmadığına karar verilir.
Mermer ocakları köklü ve büyük bir yatırım olduğu için başlangıç çalışmalarının ve sonrasındaki her aşamanın büyük bir titizlikle yapılması gerekir.
Yazımızda Türkiye’deki mermer ocaklarını ve bulundukları bölgeler inceledik. Tüm bu bölgelerdeki mermer ocakları her geçen gün artan talebi karşılamak için yüksek hızda çalışır. Sonuç olarak da renk renk desen desen mermerler ortaya çıkar.
Yazımız ilginizi çektiyse mermer çeşitleri, kullanım alanları ve üretim süreci hakkında pek çok bilgi paylaştığımız bloğumuza göz atabilirsiniz!