Manisa'da Ne Yenir? Kesinlikle Tadına Bakmanız Gereken Lezzetler!
Tarih : 20.11.2024Sultanlar Şehri olarak bilinen Manisa doğal güzellikleri ve tarihi yapılarının yanı sıra yemek kültürü ile de ön plana çıkmaktadır. Peki, Manisa’da ne yenir?
Bu yazımızda sizlere Manisa’ya gittiğinizde deneyebileceğiniz pek çok lezzetten bahsedeceğiz. Haydi gelin hep beraber bu harika tatlara bir bakalım.
Manisa’da Ne Yenir?
Şehzadeler Şehri olarak bilinen Manisa yemek kültürü bakımından oldukça zengindir. Manisa’ya gittiğinizde deneyebileceğiniz pek çok lezzet bulunmaktadır.
Yazımızın bu kısmında Manisa’da ne yenir diye merak edenler için Manisa’ya gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken 11 lezzetten bahsedeceğiz. İşte birbirinden lezzetli 11 lezzet…
-
Manisa Kebabı
Manisa’nın meşhur yemekleri nelerdir diye sorulduğunda akla ilk gelen yemek kuşkusuz Manisa kebabıdır. Bu kebaba, bir nevi pideli köfte de diyebiliriz.
Görünüşte iskenderi andırsa da tadı iskenderden daha lezzetli olduğunu söylemek mümkündür. Yanında yoğurt, tereyağı, közlenmiş biber ve domatesle servis edilmektedir.
-
Mesir Macunu
Mesir macunu, Manisa’nın en ünlü lezzetleri arasında ilk on sırada yer almaktadır. Bu macunun bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sistemini rahatlatma ve enerji verme gibi daha saymadığımız pek çok faydası bulunmaktadır.
UNESCO Kültürel Miraslar Listesi içerisinde bulunan mesir macunun ortaya çıkısı Osmanlı Dönemi’ne dayanmaktadır.
Osmanlı Dönemi’nde Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın hastalandığında onu iyileştirmek için 41 farklı bitkinin harmanlanması ile oluşturulmuş bu lezzet her yıl Sultan Cami’sinde düzenlenen etkinliklerle beraber halka dağıtılmaktadır.
-
Sura Yemeği
Ege mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan Sura yemeği, genel olarak bayramlarda yapılmaktadır. Bu yemektr kuzu veya oğlak eti kullanılmaktadır.
Kaburga etinin içerisine eklenen sebzeler ve yöresel baharatlarla hazırlanan bu meşhur yemek genel olarak yanında pilav ile servis edilmektedir.
-
Salihli Odun Köftesi
Manisa’nın Salihli ilçesinin en meşhur lezzetlerinden biri de Salihli odun köftesidir. Salihli odun köftesi, koyun veya kuzu kıymasından yapılmaktadır.
Koyun/kuzu kıyması baharatlarla iyice yoğrularak şişlere dizilmekte ve bu şekilde pişirilmektedir. Servis edilirken yanında domates, maydanoz ve kıyılmış soğan da verilmektedir.
-
Kulak Çorbası
Kulak çorbası, Manisa’nın en sevilen yemekleri arasında bulunmaktadır. Yoğurtlu çorba seviyorsanız tam da size göre bir çorba olduğunu söyleyebiliriz.
Çorbanın içerisinde mantı, kıyma, yoğurt ve nohut bulunmaktadır. Aynı zamanda üstünde tereyağı ve baharatlarlar ile servise sunulmaktadır.
-
Keşkek
Keşkek, özellikle Ege Bölgesi’nin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Buğday ve etten yapılan bu yemek genel olarak özel günlerde misafirlere ikram edilmektedir.
-
Sinkonta
Sinkonta, bal kabağından yapılan bir yemektir. Alışılmışın dışında bir tada sahip olan sinkonta, sarımsak, soğan, sirke, salça, limon ve tuz ile hazırlanan sosu ile fırında pişirilmektedir.
-
Börülce Tarator
Börülce tarator, Manisa’da tüketilen aperatif lezzetlerden birisidir. Öncelikle börülcelerin kılçıkları varsa ayıklanır ve ardından doğranır.
Doğrandıktan sonra bir tencerenin içerisine alınarak az tuzlu suda haşlanır, ardından bir kaba alınır. Sosu için sarımsaklar tuzla dövülür, bir kap içerisinde zeytinyağı, limon suyu ve un iyice karıştırılır ve börülcelerin üzerine dökülür.
-
Alaşehir Kapaması
Alaşehir Kapaması, hamurun içerisine kıyma koyulması ile yapılan bir yemektir. Öncelikle hamur zeytinyağında bekletilerek mayalandırılır. Ardından ince bir şekilde açılır ve içerisine kıyma koyularak kapatılır.
Hamur kapatıldıktan kızartılır ve servise hazır hâle getirilir.
-
Şekerli Pide
Manisa’da ne yenir diye araştıran kişilere tavsiye edebileceğimiz bir başka lezzet şekerli pidedir. Şekerli pide, ilk bakışta küçük bir pizzayı andırmaktadır. Fakat pizzadan farklı olarak bu pide tahin ve şeker ile yapılmaktadır.
-
Simit Ekmeği
Simit ekmeği, Manisa’ya özgü bir ekmek çeşididir. Bu ekmeğin yapımı her ne kadar diğer ekmeklerin yapımına benzese de aralarındaki en büyük fark bu ekmeğin nohut mayası ile hazırlanmasıdır.
Manisa’nın Meşhur Tatlıları Nelerdir?
Manisa’da ne yenir sorusuna cevap olarak yazımızın bu bölümünde tatlılarla devam ediyoruz. Elbette ki her yemeğin üstüne bir tatlı yemede olmaz. Haydi gelin hep beraber Manisa’nın meşhur tatlıları nelermiş bir bakalım.
-
Mantar Tatlısı
İlk duyduğunuzda oldukça ismi garip gelen bu tatlı gerçekten de mantardan yapılmaktadır. Bu tatlı kızartılarak hazırlanmaktadır.
Hazır alınan hamurun ortasına mantar koyulur ve mantarın üzerine ceviz ilave edilir. Hamur kapatıldıktan sonra üzerine yumurta sürülerek kızgın yağda kızartılır ve servise hazır hâle getirilir.
-
Şehzade Tatlısı
Şehzade tatlısı, Manisa’nın en ünlü tatlılarından birisidir. Bu tatlı hazırlanırken Manisa’da yetiştirilen üzümler kullanılmakta ve asıl tadını buradan almaktadır.
-
Gelin Kız Tatlısı
Gelin kız tatlısı, Manisa’nın Gördes ilçesinin geleneksel lezzetleri arasında yer almaktadır. Bu tatlı özellikle Ramazan ayında sofralarda kendine yer edinmektedir.
Tatlının hazırlanışı şu şekildedir: 250 gr tereyağı, 200 gr margarin ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ kızdırılır. Yarım kilo un kızgın yağın içerisine yavaş yavaş dökülür.
Un döküldükten sonra pembeleşinceye kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. Un pembeleştikten sonra içerisine 3 su bardağı pudra şekeri dökülür ve şeker eriyene kadar karıştırılır.
Şeker eridikten sonra ocaktan alınarak servis tabağına koyulur ve üzeri badem ile süslenir.