Traverten Çeşitleri: Farklı Renk ve Kesimlerde Traverten Modelleri
Tarih : 3.04.2024Doğal taşlar arasında estetik görünümü, dayanıklılığı ve kendilerine has yapıları ile öne çıkan bir malzeme de travertenlerdir. Yapı malzemesi, dekorasyon veya peyzaj gibi uygulamalarda sıklıkla tercih edilen travertenlerin çeşitleri vardır.
Kullanım alanlarına ve estetik tercihlere göre seçilen travertenin çeşitlerini inceledik…
Travertenler Neye Göre Ayrılır?
Travertenlerin çeşitlenmesi genellikle nerede kullanılacağına göre değişiklik göstermektedir.
Üzerinde yapılan işlemlere göre ayrım gösteren traverten taşları 4 başlık olarak aşağıdaki gibidir:
- Honlu Traverten
- Cilalı Traverten
- Fırçalı Traverten
- Çekiçlenmiş Traverten
Honlu Traverten
Geçirdikleri işlemlere göre çeşitleri de farklılaşan traverten taşları arasında Honlu travertenler de yer alıyor.
Honlanmış traverten taşlarının doğal görünümü korunarak yüzeyindeki gözenekleri azalttırılıyor. Bu işlem ile traverten taşının dayanıklılığı artıyor ve uzun ömürlü bir kullanıma yol açılıyor.
Honlu traverten taşı düzgün bir yüzeye sahip olduğundan özellikle de iç mekan dekorasyonlarında çok sık kullanılıyor. Zemin kaplamaları, duvar kaplamaları veya banyo tasarımlarında estetik bir görünüm yakalamak isterseniz, tercihinizi honlu traverten taşından yana yapabilirsiniz.
Cilalı Traverten
Cilalı traverten, taşın yüzeyindeki tüm pürüzlüklerin azaltılarak çok daha parlak bir görünüm elde ettikleri işlem sonrasında ortaya çıkar. Bu parlaklık sayesinde traverten taşının benzersiz renk ve yapısı belirgin hale gelerek göz alıcı bir görünüm sunar.
Cilalı traverten taşları da tıpkı Honlu travertenler gibi daha çok iç mekanlar için tercih edilir. Zemin ve duvar kaplamalarının yanı sıra; daha çok tezgâh üstleri için kullanılı taşının dekorasyonda kullanımı, mekâna modern ve şık bir hava katar.
Fırçalı Traverten
Rustik özelliğin ortaya çıktığı Fırçalı traverten, taş yüzeyinde kendiliğinden olan çatlakları ve dokuyu vurgulayan bir işlemdir. Bu sebeple daha çok dış mekânda tercih edilir ve bahçe peyzajı için kullanılır.
Olası patinaj riskini azaltmak için özellikle de dış zemin kaplamaları, teras tasarımları ve havuz kenarları için fırçalı travertenler biçilmiş kaftandır.
Çekiçlenmiş Traverten
Adı üzerinde çekiçleme işleminin yapıldığı taşlardır. Böylelikle pürüzlü ve dokulu bir traverten yapısı kazandırılır.
Yüzey özelliği ve görünümü sebebiyle Çekiçlenmiş traverten daha çok dış cephe kaplamaları ve bahçe yollarında tercih edilir. Kullanıldığı ortamda doğal bir hava yaratan Çekiçlenmiş traverten, dış etkenlere karşı da oldukça dayanıklı bir yapı gösterir.
Traverten taş temizliği ve bakımı konusunda gerekli bilgiyi edinerek dış mekanda da çekiçlenmiş traverten için uzun süreli kullanım sağlayabilirsiniz.
Traverten Taşın Çeşitlerine Göre Kullanım Alanları
Renkleri, özelikleri ve işlenmeleri bakımından çeşitliik gösteren traverten taşı hem iç hem dış mekanda rahatlıkla kullanılabilir. Traverten taş kesimlerinin yanı sıra renkleri de kullanıldıkları alana kattıkları hava ile birbirinden ayrılırlar.
Bilinen traverten çeşitlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Bej Traverten: Travertenin en yaygın türü olan bej traverten, sıklıkla iç mekan projelerinde kullanılmaktadır.
- Sarı Traverten: Sıcak ve samimi alanlar yaratmak için birebirdir. Işığı iyi yansıtmaları sebebiyle iç mekan için daha çok tercih edilirler.
- Kahverengi Traverten: Doğal olarak dayanıklı olan yapısı sayesinde dış mekan kullanımı için idealdir.
- Beyaz Traverten: Ferah ve modern görünüm için tercih edilir. Özellikle iç mekanda zemin ve duvar kaplamalarında kullanılarak ortamda bir bütünlük yaratır.
- Kırmızı Traverten: Nadir bulunan traverten çeşididir. Estetik görünüm sağlamak için özel projelerde kullanılır.
- Yeşil Traverten: Yeşil tonlarının içerisindeki minerallerin varlığına bağlı olarak değiştiği yeşil traverten, iç mekanlarda vurgu noktası olarak tercih edilebilir. ,
Traverten taşı dekorasyon fikirleri için siz de Cemar Marble traverten çeşitlerini inceleyebilir ve mekanınız için uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Traverten Çeşitlerinin Ortak Avantajları
Traverten taşlarının her bir çeşidi hem estetik hem doğal bir malzeme olmasının da ötesinde birçok avantaja sahiptir.
Dayanıklılık, uzun ömürlü kullanım garantisi ve çeşitli renk seçenekleri traverten taşlarının mimari pojeler ve inşaat sektöründe çok sık kullanılmasının nedenlerindendir. Traverten taşlarının çeşitli işlemlerle farklı görünümler kazanabilmesi de tasarımda esneklik sunuyor!
Traverten taş çeşitleri; honlu, cilalı, fırçalı ve çekiçlenmiş olarak dörde ayrılır. Farklı estetik ve kullanım gereksinimleri doğrultusunda çeşitli işlemlere tutularak bu isimleri alırlar.
Bu işlem çeşitlilikleri sonucunda farklı ihtiyaçlara cevap veren traverten taşlar; iç mekanlardan dış mekanlara, modern tasarımlardan rustik atmosferlere kadar geniş bir uygulama yelpazesi sunar.
Traverten taşı çeşitlerinin geniş yelpazesi doğrultusunda traverten taş fiyatları da değişiklik gösterir.
Projenizin veya tasarımınız için en uygun olan traverten taşı seçmek için hemen şimdi Cemar Marble iletişim bilgilerini kullanın! Cemar Marble traverten taşları arasından yapacağınız seçim ile uzun vadede dayanıklılık ve memnuniyet sağlayabilirsiniz.